Вислови про фізику


Фізика – найдивовижніша річ: вона цікава, навіть якщо в ній нічого не розумієш.

Математика, медицина, фізика, механіка, музика зі своїми сестрами — чим глибше їх пізнаємо, тим сильніше палять серце наше голод і спрага. Григорій Сковорода

Науки діляться на дві групи – на фізику і колекціювання марок. Ернест Ерстед

Я фізик і маю право на збереження енергії. Хуго Штейнхаус

Це дуже просто мої дорогі: тому, що політика багато складніша ніж фізика. А.Ейнштейн

Гарна наука фізики, а от життя коротке... І.В.Курчатов

Нещастя фізики в тому, що її фундамент ніяк не досягне дна абсолютної істини. Георгій Александров

Фізика штаб техніки. Фізика сьогодні – техніка завтра. Фізика проста, але витончена. П. Еренфест

Да, брат, фізика це наука! Не кожна витрима голова.

Фізика перебуває у центрі всього. Гунар Тібель

Фізика – це велика насолода. Лев Ландау

Фізика – це ємність слова! Фізика для нас – не просто звук! Фізика – опора і основа Всіх без виключення наук.

Фізика - одна з найпрекрасніших наук. Вона показує нам, який великий і водночас близький до людини світ, в якому ми живемо. Фізика дає змогу людині відчути свою велич, надзвичайну силу свого розуму, робить її наймогутнішою істотою у світі.

середа, 9 листопада 2016 р.

Фізики зібрали нанокомп'ютер, що порушує закон Мура

Міждисциплінарна група вчених і інженерів з корпорації MITRE і Гарвардського університету зібрали ультракомпактну обчислювальну систему, яка існує "за межами" закону Мура. Фундаментальний принцип говорить, що щільність упаковки елементів в пристрої і обчислювальна потужність комп'ютерів подвоюються кожні два-три роки.
Вважається, що менш ніж через десять років продуктивність сучасних електронних пристроїв досягне своєї межі. І тоді в свої права вступить нова ера - ера наноелектроніки.
Дослідники опублікували статтю в журналі PNAS, в якій описали свій експеримент. За відносно короткий термін їм вдалося зібрати надтонкий мініатюрний керуючий комп'ютер. Як уточнюють фізики, це найщільніша наноелектронних система з коли-небудь створених.
Пристрій одержав назву nanoFSM - акронім від терміна nanoelectronic finite-state machine (наноелектронних кінцевий автомат). Крім мініатюрності (за розміром його можна порівняти з людським нейроном) комп'ютер може похвалитися вкрай низьким електроспоживанням. Він складається з сотень нанодротів-транзисторів, кожен з яких в десять тисяч разів тонші людської волосини.
Говорячи про харчування, розробники чуда техніки стверджують, що комп'ютер можна назвати "незалежним". Тобто кожен транзистор-перемикач "пам'ятає" стан, включене або вимкнене, навіть при відсутності електрики.
У nanoFSM транзистори-проводу зібрані в ланцюзі на кількох мікроскопічних плитках. Ці плитки проводять електричний імпульс по всьому комп'ютеру, забезпечуючи таким чином роботу обчислювальних процесів і обробку сигналів. Такі міні-процесори можуть стати незамінними не тільки для гнучкої користувальницької електроніки, але і для створення мікроскопічних біомедичних датчиків-імплантатів або роботів розміром з комаха.
Технологія представлена ​​не вперше: у 2011 році ця ж команда продемонструвала зібрану ними першу плитку з нанотранзисторов, здатну виробляти елементарні обчислення, а сьогодні готовий вже повністю функціональний процесор, здатний виконувати більш складні завдання.
"Створювати цю штуку було непросто. Нам потрібно було розробити таку архітектуру системи і дизайн наноцепі, щоб вмістити все необхідне на мінімальній площі. Але, як тільки ми придумали саму модель, наші колеги з Гарварду запропонували блискуче виконання ідеї", - розповідає головний архітектор нанокомп'ютер Шамік Дас (Shamik Das) з корпорації MITRE.
Секрет технології в першу чергу криється в нестандартному способі збирання процесора. Як правило, літографічні методи мають на увазі комплектацію "зверху вниз", тобто більш дрібні елементи виготовляються з більших конструкцій. Інженери з Гарварду вперше застосували збірку "від низу до верху" (bottom-up): велика конструкція нарощується з найдрібніших складових, при цьому виготовляється відразу кілька копій nanoFSM, відповідних заздалегідь заданому дизайну.
Без подібних технологій, відповідно до закону Мура, сучасній електроніці через кілька років прийде кінець. Досягнувши межі щільності і продуктивності, обчислювальні системи "застрягнуть" на одному місці. Тому, упевнені розробники з команди nanoFSM, саме такі пристрої, як нанопроцессори, стануть першим кроком у майбутнє електроніки.

Немає коментарів:

Дописати коментар